Spotkanie z dietetykiem sportowym Mateuszem Gawełczykiem – Konin, 3 grudnia 2016r.

2016-dietetyk-3

Prezentacja do pobrania znajduje się tutaj

Video z wykładu można otrzymać po dostarczeniu nośnika (DVD, pendrive).


3 grudnia zawodników Iskry oraz ich rodziców zapraszamy na spotkanie z dietetykiem sportowym Mateuszem Gawełczykiem.

Harmonogram:
godz. 10:00-11:30 – wykład – PWSZ Konin, ul. ks. J.Popiełuszki 4 – sala nr 50
godz. 11:30-11:40 – przerwa
godz. 11:40-12:10 – dyskusja
godz. 12:10-13:00 – przerwa

Na wykład jest wstęp wolny.

od godz. 13:00 – konsultacje indywidualne – Pływalnia RONDO Konin, Aleje 1 Maja 1 – mała salka przy kręgielni

Na konsultacje zapisali się: Aleksandra Kotwas, Miron Krakowski, Maciej Tęcza, Anna Socha, Aleksander Szymaniak, Borys Leśniewski, Dawid Haładaj, Konrad Patrzykąt, Piotr Waliszewski, Julia Wróbel.

Czas jednej wizyty konsultacyjnej to około 30-40min.

– koszt konsultacji indywidualnej to 50zł,
– ułożenie indywidualnie opracowanego planu żywieniowego 150zł,

Plan wykładu:
• zapoznanie z charakterystyką dyscypliny pływanie, czynniki warunkujące sportowy sukces, na co wpływ mają zawodnicy, trenerzy a na co rodzice?
• nawodnienie zawodnika jako jeden z kluczowych aspektów warunkujących wydolność fizyczną,
• energia niezbędna do prawidłowego rozwoju organizmu młodego sportowca oraz praktyczne sposoby wzbogacania wartości energetycznej diety,
• białko – podstawowy budulec wszystkich tkanek i komórek organizmu, jego znaczenie w pływaniu,
• węglowodany jako podstawowy substrat energetyczny w pływaniu, ich wpływ na wydolność fizyczną, praktyczne sposoby wzbogacania diety w węglowodany, uzupełnianie glikogenu oraz trening z jego pełną dostępnością,
• tłuszcze jako składnik pokarmowy wpływający na układ hormonalny młodego pływaka,
• najważniejsze witaminy i minerały w diecie młodego pływaka,
• suplementacja – praktyczne i naukowe spojrzenie na faktycznie oddziaływanie suplementów na organizm, suplementacja – czy to w ogóle działa?
• najczęstsze problemy praktyczne,
• schemat żywienia młodego pływaka.

Pytania dotyczące tematu wykładu, które mogłyby wymagać wcześniejszego przygotowania można nadsyłać na adres klub@iskrakonin.pl


Informacje o prelegencie:

Mateusz Gawełczyk – doktorant, nauczyciel akademicki Zakładu Żywienia i Suplementacji AWF Katowice oraz Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Absolwent Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Katowickiej Akademii Wychowania Fizycznego. Współzałożyciel Centrum Edukacji Żywieniowej i Sportu oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej, członek organizacji Professionals in Nutrition for Exercise and Sport (PINES). Ekspert pierwszej edycji programu telewizyjnego „Kierunek Zdrowie”, dietetyk w projekcie Mistrzyni Olimpijskiej Otyli Jędrzejczak- Otylia Swim Tour, a także szkoleniowiec z zakresu żywienia kolarzy akademii kolarskiej Bartka Huzarskiego- Huzar Bike Academy

Sport
W przeszłości czynny sportowiec z bogatym doświadczeniem w różnych dyscyplinach sportu:
pływanie (medalista Mistrzostw Polski)
triathlon (ukończył dystans 1/2 IM)
tenis ziemny
piłka nożna
Dzisiaj chętnie gra w siatkówkę, squasha, jeździ na rowerze szosowym oraz trenuje crossfit.

Filozofia
Dietetyka sportowa to nie tylko żywienie, ale także fizjologia wysiłku, metabolizm wysiłkowy, a także biochemia. Dietetyk sportowy bez znajomości dziedzin pokrewnych oraz charakterystyki danej dyscypliny sportu, nie jest może być dobrym dietetykiem. Przeszłość sportowa jest dodatkowym atutem dla dietetyka współpracującego ze sportowcami, gdyż jest on w stanie postawić się w roli sportowca, zna doskonale zmęczenie i trud jakiemu musi sprostać zawodnik, a także w praktyczny sposób spotykał się z problemami, z którymi sportowcy mierzą się każdego dnia.

Edukacja
Absolwent Śląskiego Uniwersytety Medycznego oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach o specjalności Trening Sportowy. Na obu uczelniach laureat stypendium Rektora dla najlepszych studentów. Absolwent studiów podyplomowych z Żywienia i Suplementacji Osób Aktywnych Fizycznie. Stale uczestniczy w szkoleniach i konferencjach branżowych, a także pogłębia swoją wiedzę z literatury naukowej i analizy najnowszych badań naukowych. Ponadto sam realizuje badania naukowe, wśród których można wyróżnić realizowany właśnie projekt badania wpływu suplementacji sokiem z buraka na parametry wydolności fizycznej oraz biochemię krwi u zawodników wyczynowo uprawiających pływanie.

Współpraca
W swojej praktyce współpracuje lub współpracował z wieloma sportowcami zarówno na najwyższym poziomie sportowym (Olimpijczycy, medaliści Mistrzostw Świata i Europy) jak i amatorami.

Źródło:
facebook_ikona1